Op deze pagina behandelen wij de prepaid tarieven van providers in Nederland. Er zijn verschillende tarieven die onder de loep moeten worden genomen om een weloverwogen keuze te maken.

In Nederland zijn meer dan 20 telecomaanbieders, dus het kan een hele klus zijn om al deze aanbieders met elkaar te vergelijken wanneer je op zoek bent naar een nieuwe simkaart. Wanneer je de voordeligste provider wilt vinden moet je met een aantal dingen rekening houden. Ben jij bijvoorbeeld een echte beller? Of gebruik je liever WhatsApp om je vrienden te spreken? Of misschien sms je nog wel veel met een familielid. Allemaal persoonlijke voorkeuren waar rekening mee gehouden moet worden. Daarnaast laten telecomproviders hun prepaid tarieven namelijk altijd zo voordelig mogelijk op de consument overkomen, maar in de werkelijkheid kan je beltegoed dan sneller gaan dan je van te voren verwacht. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te maken. Wij willen je daar graag bij helpen en hebben de belangrijkste dingen die belangrijk zijn bij prepaid tarieven vergelijken voor je op een rijtje gezet.

  • Bel tarieven per minuut
  • SMS tarief per bericht
  • Prepaid internet per MB
  • Prepaid internet bundels (voor uitgebreide info bekijk de pagina: prepaid internet)
  • Starttarief
  • Afrekening (per minuut, per seconde, per MB, per KB of een veelvoud hiervan)
  • Houdbaarheid van je beltegoed

Kortom, er zijn meer variabelen waar je rekening mee kunt houden. Wij hebben hier een zo compleet mogelijk overzicht gemaakt om alle tarieven zo inzichtelijk mogelijk te maken voor jullie!

Provider
Kosten simkaart
gratis tegoedPer minPer smsPer losse MBPer bundel MB
Simyo

€5,-€7,500,100,100,150,01Bestellen
Simyo

€15,-€22,500,100,100,150,01Bestellen
Simyo

€25,-€35,-0,100,100,150,01Bestellen
KPN

€5,-€10,-0,200,150,100,01Bestellen
XIPO connect

€24,952 GB--0,0060,006Bestellen

Beltarieven per minuut

Als je voornamelijk belt met je telefoon is het handig om voor een provider te kiezen die goedkope belminuten aanbiedt. De top 3 van de providers met het laagste prepaid tarief voor belminuten ziet er als volgt uit:

TABEL

SMS tarief per bericht

Als je meer sms’t dan dat je gebruik maakt van mobiel internet en belt, is het verstandig om voor een provider te kiezen die een laag sms tarief aanbiedt. De top 3 van de providers met het laagste prepaid tarief voor sms’en ziet er als volgt uit:

TABEL

Prepaid internet (bundel) tarieven

Steeds meer mensen maken gebruik van mobiel internet. Ook consumenten met een prepaid simkaart. Bij sommige providers kan je nog internetten op je prepaid kaart tegen een tarief per MB, maar omdat het relatief duur is om per MB te betalen bieden alle providers tegenwoordig voordelige bundels aan voor prepaid internet. Je koopt dan vooraf een bundel met een bepaald aantal MB’s aan tegen een veel lager prepaid tarief dan wanneer je per MB zou afrekenen. Dit is eigenlijk altijd voordeliger en wanneer wilt internetten vanaf je prepaid simkaart raden wij dit zeker aan!
Het is per provider afhankelijk of de bundels voor een dag, week of maand kan aankopen en of deze automatisch worden stopgezet. Kijk voor meer info en details op de pagina over prepaid internet.

Houdbaarheid van je beltegoed

Je beltegoed is bij de meeste providers helaas niet onbeperkt houdbaar. De Consumentenbond is een actie begonnen tegen de houdbaarheidsdatum op beltegoed. Zij vinden het onterecht dat de kans bestaat dat je beltegoed bevroren kan worden (en eventueel kan verdwijnen) wanneer je er te weinig gebruik van maakt. Dat is het ook, maar houd er rekening mee dat je tot op heden nog steeds je beltegoed kan verliezen.
Je kan dit voorkomen door eens in het half jaar gebruikt te maken van een mobiele dienst of je beltegoed op te waarderen. Voor internationaal gerichte providers is het soms per kwartaal, dus als je dit zeker wilt weten is het verstandig even te informeren.

Starttarief

Sommige providers hanteren een starttarief. Dit betekend dat je voor elk gesprek in elk geval een minimumbedrag betaalt. Bij nationale providers is dit starttarief vaak gelijk aan de eerste minuut. Dus wanneer je minder dan een minuut belt, betaal je wel voor de hele minuut. Vanaf deze minuut is het gebruikelijk af te rekenen per seconde, maar dat gebeurd niet altijd. Daarom informeren wij iedereen hier ook zo goed mogelijk over. Hieronder wordt daar meer over uitgelegd. Bij internationale providers betaal je vaak een starttarief:

Lycamobile : €0,23
Ortel Mobile : €0,29
Lebara : €0,23

Let op afrekening

Het is per provider afhankelijk op welke manier er afgerekend wordt. Voor bellen kan dit bijvoorbeeld per minuut of per seconde zijn. Wanneer er per minuut afgerekend wordt, ben je altijd duurder uit! Als je bijvoorbeeld 2,5 minuut hebt gebeld, betaal je voor 3 minuten. Op deze manier kan een provider die een goedkoop prepaid tarief aanbiedt een stuk duurder uitvallen dan verwacht.
Dit geldt ook voor het afrekenen van internet. Betaal je per KB of per MB? Wanneer er per MB afgerekend wordt, ben je altijd duurder uit dan wanneer er per KB afgerekend wordt. Belangrijk om rekening mee te houden. Ook dit is te vinden op onze pagina over prepaid internet.