Prepaid of Sim Only abonnement? Wat is voor mij het goedkoopst?

Wanneer je besluit om over te stappen op een andere provider of abonnement en je telefoon nog goed is, begint de zoektocht naar de goedkoopste prepaid of sim only aanbieder. Wat voor jou het goedkoopst is hangt vooral af van je gebruik. Bel je bijvoorbeeld veel of check je de hele dag social media via mobiel internet? Dan is het handig om hier rekening mee te houden wanneer je verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt.

Prepaid kaart: De voor- en nadelen

Voordelen:

  • Bij een prepaid kaart betaal je precies voor wat je gebruikt.
    Je rekent elke belminuut, sms en MB af tegen het standaardtarief van de provider. Dit is gunstig wanneer je niet veel gebruik maakt van mobiele diensten. Je hebt controle over de kosten.
  • Geen onverwachte kosten.
    Als je beltegoed op is, kan je geen gebruik meer maken van mobiele diensten. Je kan dus niet achteraf een rekening krijgen, wat wel kan bij een sim only abonnement. Je hebt hiermee de kosten die je maakt goed in de hand.
  • Geen contract.
    Je zit nergens aan vast en betaalt daarom niet elke maand een bepaald bedrag aan kosten. Ook wanneer je een negatieve BKR registratie hebt kan je vaak geen abonnement afsluiten, maar wel bellen en sms’en via een prepaid k

Nadelen:

  • Beltegoed kan op zijn als je net moet bellen.
    Stel je bent net in een belangrijk telefoon gesprek en je beltegoed is op, dan verbreekt de verbinding. Vervolgens moet je nieuw beltegoed kopen in een winkel of online, voordat je weer verder kan bellen. Dat is niet altijd handig.
  • De prepaid standaardtarieven zijn hoog wanneer je veel belt.

Sim only abonnement: De voor- en nadelen

Voordelen:

  • Lagere tarieven dan prepaid standaardtarief.
    Wanneer je regelmatig belt, sms’t of gebruik maakt van mobiel internet is het goedkoper om een abonnement te nemen in plaats van alles af te rekenen tegen het prepaid standaardtarief.
  • Je zit nooit zonder beltegoed.
    Ook wanneer je al het tegoed van je bundel hebt verbruikt, kan je even goed nog gebruik maken van alle mobiele diensten. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een maandje meer belt dan gebruikelijk. Je betaalt hier wel een hoger tarief voor dan wanneer je vanuit je bundel belt. Dit geldt ook voor sms’en en internetten.

Nadelen:

  • Hoge tarieven buiten bundel
    Wanneer je al het tegoed uit je bundel al verbruikt hebt, kan je nog wel gebruik maken van mobiele diensten. Dit gaat wel tegen een hoger tarief.
  • Contract.
    Aan een sim only abonnement zit je vaak voor een bepaalde tijd vast. Op deze manier kunnen de providers lage kosten bieden. Soms zijn deze abonnementen ook maandelijks opzegbaar, maar dan zijn ze wel duurder.
  • De aansluitkosten.
    Sommige providers brengen op de eerste factuur aansluitkosten in rekening voor het openen van het abonnement. Dit doet niet elke provider.

Prepaid bundels: De voor- en nadelen

Tegenwoordig is er steeds meer keuze. Providers bieden nu ook vaak een prepaid bundel aan waarmee voor een laag tarief een bepaald tegoed (bundel) kan inkopen. Bijvoorbeeld 100 sms’jes, 100 belminuten of 100 MB’s. Deze bundels variëren in grootte en zijn vaak ook te combineren. Het verschilt per provider welke bundels aangeboden worden. AH Slim only heeft veruit het uitgebreidste aanbod.

Voordeel:

  • Met prepaid bundels zit je nergens aan vast én heb je grip op de kosten.
    Je kan de bundels aanzetten wanneer je bijvoorbeeld verwacht veel te gaan bellen of internetten en op deze manier goedkoper uit zijn. De kosten voor deze bundel betaal je vooraf vanuit je beltegoed. Wanneer je het tegoed uit je bundel verbruikt hebt ga je weer het standaardtarief betalen. Lees op deze pagina meer over prepaid bundels.

Nadeel:

  • De kosten voor een prepaid bundel liggen lager dan wanneer je hetzelfde tegoed gebruikt tegen het standaardtarief, maar hoger dan wanneer je dit maandelijks in de vorm van een abonnement afneemt.

Wat moet ik dus kiezen?

Het is belangrijk dat je de keuze baseert op jouw mobiele gebruik, flexibiliteit en mate van bereikbaarheid (wil ik dat mijn beltegoed op kan zijn waardoor ik niet meer kan bellen?) Bij elk verbruik ligt de beste keuze namelijk ergens anders.
Als je heel weinig gebruik maakt van mobiele diensten is prepaid voor jou het beste ( Wanneer je alleen maar gebruik wilt maken van mobiel internet en niet of nauwelijks wilt bellen en sms’en dan is een prepaid bundel voor internet een goedkope optie. Wanneer je een abonnement voor internet afsluit ben je vaak verplicht hier ook belminuten/sms’jes bij af te nemen.
Als je elke maand ongeveer evenveel mobiele diensten gebruikt, is een sim only abonnement het goedkoopst. Dan kan je veel minuten/sms/MB afnemen tegen een relatief lage prijs. Deze prijzen liggen vaak lager dan de prepaid bundels. Loopt je maandelijkse gebruik ver uiteen? Dan zijn prepaid bundels juist weer goedkoop voor jou.
Gebruik je meer dan dit en wil je eventueel ook nog internetten? Dan is het aantrekkelijk om sim only abonnementen te gaan vergelijken.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+