België voert verbod in op de anonieme prepaidkaart

De kogel is door de kerk. In België zal volgende week de nieuwe wet met betrekking tot de anonieme prepaidkaart gepubliceerd worden. Deze wet houdt in dat voortaan niemand in België meer een simkaart kan kopen zonder registratie van persoonsgegevens en het vertoon van de identiteitskaart. Ook in Duitsland zal deze wet binnen korte tijd in werking worden gesteld.

Waarom een verbod op de anonieme prepaidkaart?

België voert het verbod op de anonieme simkaart in, omdat het mogelijk een bedreiging vormt voor de samenleving. Uit onderzoek is gebleken dat er regelmatig misbruik wordt gemaakt van deze prepaidkaart door criminelen. Voor hen is dit namelijk een ultiem middel om anoniem te blijven terwijl zij criminele activiteiten plannen. Zo is er bijvoorbeeld veelvuldig gebruik gemaakt van anonieme prepaidkaarten tijdens de voorbereidingen van recente aanslagen in Parijs en Brussel.

Hoe wordt dit in werking gesteld?

Vanaf tien dagen nadat de nieuwe wet officieel gepubliceerd wordt, is het niet meer mogelijk om in België een simkaart aan te schaffen zonder registratie en legitimatie. Daarnaast zijn er momenteel nog meer dan een miljoen prepaid simkaarten in omloop, die niet op een specifieke naam geregistreerd staan. De eigenaren van deze prepaidkaarten moeten hun prepaid simkaart binnen een half jaar op hun naam registreren. Als zij dit niet doen wordt de simkaart geblokkeerd en kan de eigenaar hiervan niet langer gebruik maken van mobiele diensten zoals bellen, sms’en en internetten.

Soortgelijk verbod verwacht in Nederland

We hebben al eerder een bericht geplaatst over een soortgelijk verbod op de anonieme simkaart die ook in Nederland verwacht gaat worden. Minister van der Steur wilt ook in ons land dit verbod invoeren, om te voorkomen dat criminelen naar ons land uitwijken om een anonieme prepaidkaart aan te schaffen. Deze wet moet in ons land echter nog goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede kamer voordat het kan worden ingevoerd. Hier zal naar verwachting nog enkele maanden overheen gaan.

2/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+